Nieuws

Basisscholen en een unieke selfie van de unieke Aarde

April 12, 2023

In de week uitlopend op de Internationale Dag van de Aarde, zaterdag 22 april a.s., kunnen basisscholen van Nederland deelnemen aan een bijzonder project. Doel van het project is om scholieren door middel van een unieke foto te laten nadenken over de kostbare én kwetsbare Aarde.

Het project is gecentreerd op de unieke NASA/ESA selfie van de Aarde, vanaf anderhalf miljard km afstand gemaakt door de ruimtesonde Cassini. Drie filmpjes vormen samen met leesopdrachten een les op verschillende niveau’s voor de groepen 5 t/m 8.

3 filmpjes

In het eerste filmpje wordt uitgelegd hoe de foto gemaakt is en waarom deze zo bijzonder is. De foto staat hierbij: Cassini maakte deze op 19 juli 2013 toen Cassini zo’n miljoen km áchter Saturnus stond. De planeet schermt het felle zonlicht af, zodat we zwakke sterren, de Aarde, en zelfs de maan kunnen zien.

In een tweede filmpje praat Peter Barthel (hoogleraar Kapteyn Instituut Groningen) vanuit Nationaal Park Lauwersmeer met bioloog Freek Vonk over wat voor hem het bijzondere van de Aarde is. In een derde filmpje gaat het over de waardevolle Aarde zoals scholieren die zelf ervaren.

Op buitenplaats Hofwijck (waar Huygens de ringen van Saturnus als eerste beschreef) wordt door Joanna Holt uitgelegd hoe een groep kinderen, klas of school een mooie prijs kan winnen.

De challenge is: ’maak met een mobiele telefoon een 1 minuut durend filmpje op en over een unieke, waardevolle, dierbare plek – voor nu en later – in je omgeving’. Hoofdprijs van deze challenge is een dag bezoek van het NOVA mobiele planetarium op school. Mediapartner in dit project is Nieuwsbegrip, een online onderwijsplatform waarop maar liefst 85% van de Nederlandse basisscholen geabonneerd is. Ook de universitaire wetenschapsknooppunten voor het primair onderwijs doen mee. Deelnemen aan de challenge kan nog t/m eind mei.

Kijk verder op astronomie.nl/dagvandeaarde en voor de volledige les op: nieuwsbegrip.nl/page/3410/extra-nieuwsbegriples-over-de-dag-van-de-aarde