Petro Hetjes – nazomer 2023

Dynamisch eiland

Ameland is in grootte na Texel en Terschelling het derde Waddeneiland van Nederland. Net als die andere eilanden ligt het op de grens van de Noordzee en de Waddenzee. Door die ligging is het gebied altijd min of meer in beweging, dynamisch noemen we dat. Aan de Noordzeekant wordt zand aangevoerd dat opwaait tot stuifduinen, terwijl aan de andere kant van het eiland aanslibbing plaats kan vinden waardoor kwelders ontstaan. Maar tijdens heftige stormen kan ook afslag optreden.

In feite zien we hier nog de oerkrachten die voor het ontstaan van Nederland verantwoordelijk zijn. Het dynamische milieu zorgt voor prachtige stuifduinen en een unieke plantengroei buitendijks aan de waddenkant die sterk beïnvloed wordt door het getij.

Het gebied is van cruciaal belang voor allerlei diersoorten zoals trekvogels, (jonge) vissen en schelpdieren. De grote natuurwaarde kent internationale erkenning door de aanwijzing van de Wadden als werelderfgoed. De Noordzeekant die we hier op de foto zien kijkt recht naar de noordpool, maar door de warme golfstroom is het water hier relatief warm. Daardoor is de Noordzee heel voedselrijk en een rijk visgebied. Maar omdat het water steeds warmer wordt verschuiven veel vissen hun leefgebied naar het noorden. Wie op de duinen van Ameland staat zal dat niet direct merken. Dan blijft de aanblik op die weidse zee het indrukwekkendst.

Fotograaf Petro Hetjes: “Vanuit een hoog duin zicht op strand en zee. De zee blijft mij altijd imponeren met zijn laag- en hoogwaterlijn. Bij het opkomend water wordt alles van de branding op het strand geworpen. Als het dan na verloop van tijd weer eb wordt en het water zich terugtrekt, blijft een strook organisch materiaal achter. Velen weten er van alles tussen uit te halen, genieten…”

Gerrit-Jan van Herwaarden, LandschappenNL