Zorg voor de aarde, is zorg voor voedingskwaliteit

voedingskwaliteit
voedingskwaliteit

Het fipronil-eier-drama is niet de enige landbouw- en gezondheidsgerelateerde crisis van onze tijd. Nog een greep: gekkekoeienziekte, vogelgriep, Q-koorts, klimaatverandering, het grote verlies aan diversiteit van dieren- en plantensoorten en de dramatische en de mondiale verwoestijning van landbouwgronden. Dit hele bonte rijtje niet geringe uitdagingen waar we mee geconfronteerd worden, zijn het gevolg van de slordige manier waarop wij de afgelopen eeuw met aarde en met alles wat daarop leeft zijn omgegaan.

Tekst: Petra Essink, studieleider inspiratiejaar Barstensvol Leven van de Kraaybeekerhof Academie

Niet als excuus, maar wel als troost kun je denk ik zeggen dat we met zín allen niet anders konden. Omdat we sinds de tijd van de Verlichting verstrikt zijn geraakt in een materialistisch mens- en wereldbeeld dat onvoldoende begrip heeft voor ñhet levende aspect- van planten, dieren en mensen. Anders gezegd: omdat we onze voedingsplanten en landbouwhuisdieren in toenemende mate zijn gaan ëverdingelijkení, lukte het ons niet om een gezonde draai te geven aan de ontwikkeling van onze landbouw.

Intussen weten we dat het ook anders kan. Dat de biodynamische landbouw een uitweg kan bieden bleek deze zomer. Op 11 augustus, een dag nadat twee mannen van het bedrijf Chickfriend (whatís in a name!) die de verboden fipronil in grote hoeveelheden verkochten als ënatuurlijk luisdodend middelí werden gearresteerd, las ik dit op het Biojournaal: Bij Estafette Odin (= een biologische voedselcoˆperatie) is als gevolg van het eierenschandaal de vraag naar biologisch-dynamische eieren de afgelopen dagen toegenomen.

voedingskwaliteit
voedingskwaliteit

“Vooralsnog kunnen we aan de algemene vraag voldoen, maar we weten natuurlijk niet hoe dat zich verder zal ontwikkelen. Desondanks verwachten we niet dat we straks helemaal zonder eieren zullen zitten; we hebben goede afspraken met onze vaste leveranciersî, vertelt Marije van den Bogerd namens Estafette Odin. Bionext (=ketenorganisatie en belangenbehartiger biologische landbouw) communiceerde eerder al dat biodynamische eieren nooit besmet zijn door het antiluizenmiddel, omdat BD-boeren geen bestrijdingsmiddelen tegen bloedluizen gebruiken. Marije geeft aan dat Estafette Odin de hele situatie betreurt. ìHet is heel triest voor de biopluimveesector. Hieraan zie je ook hoe belangrijk het is om je bij dergelijke ziektes niet op de genezing maar op het voorkomen ervan te richten. Dit vraagt om een heel andere bedrijfsvoering. De verschillen tussen de biologisch-dynamische en de biologische werkwijze komen door deze crisis extra naar voren. In de BD-landbouw draait het om het evenwicht en het voorkomen van allerlei ziekten en plagen.”î

We hebben dringend behoefte aan een nieuwe manier van kijken naar landbouw, voeding en gezondheid. Een zienswijze waarin geen plaats is voor korte termijn oplossingen en die ruimte maakt voor ñlevenskracht-. Een ketenbrede visie waar onze vitaliteit niet losgedacht kan worden van de vitaliteit van de hele voedselketen. De biodynamische landbouw, die als enige landbouw op een bewuste manier de vitaliteit verzorgt (met noemt het etherkracht) is helemaal geen slecht alternatief!

Misschien is het nodig dat we de met zijn allen de weg gaan van crisis naar crisis. Als de producten uit de biodynamische landbouw inderdaad zo boordevol leven zijn als beweerd wordt, zullen ze zichzelf een voor een, in het kielzog van de eieren, vanzelf bewijzen.

Meer leren en ervaren over biodynamische landbouw en vitale voeding?
Kom naar de open dag van de opleiding Barstensvol Leven en andere opleidingen van de Kraaybeekerhof Academie op 24 november van 16-18 uur.

Of kijk op www.kraaybeekerhof.nl