Werken aan bewustzijn

NIEUWE GENERATIE

Werken aan bewustzijn

Een recordaantal van 150 studenten startte vorig jaar september met een opleiding aan Warmonderhof in Dronten. Om de toestroom te kunnen bolwerken, worden er momenteel zelfs nieuwe studentenwoningen bijgebouwd. Derdejaars student Kyra Fleurke droomt van een eigen veehouderijbedrijf: ‘Onze manier van voedsel produceren draagt bij aan meer bewustzijn in de wereld.’

Tekst en foto: Annelijn Steenbruggen

Kyra groeide op in een klein gehucht op het Drentse platteland. Haar ouders hadden kippen, bijen en een moestuin. Vanaf haar twaalfde wist Kyra het zeker: “Dit is het, ik wil boer worden.” En dat wil ze nog steeds. Ze koos voor de Warmonderhof omdat volgens haar biodynamische landbouw de toekomst heeft: “Ik leer hier om voorzichtig met de bodem om te gaan zodat die ook voor de volgende generaties nog vruchtbaar is. Steeds meer consumenten kiezen om die reden voor biologische voeding. Er is nog veel meer bewustzijn nodig maar de samenleving beweegt wel al de goede kant op.” Om tot die duurzame verandering te komen, ziet Kyra voor zichzelf ook een taak weggelegd: “Ik denk dat onze manier van voedsel produceren bijdraagt aan meer bewustzijn in de wereld. Als ik ooit een eigen bedrijf heb, zal ik dat zeker openstellen voor het publiek.”

Verbinding

Haar eigen bewustzijn is ook in ontwikkeling. “Ik heb een groeiende waardering voor biologische en biodynamische landbouw omdat ik zie dat je zonder gif en kunstmest echt mooie gewassen kunt telen,” vertelt Kyra. “Ook het gebruik van preparaten waardeer ik steeds meer. In het begin kon ik er niet zoveel mee maar tijdens mijn stage in Engeland heb ik ervaren dat het helpt om meer verbinding met je planten, dieren en grond te krijgen. Daar word ik heel gelukkig van.” Dat geluk zal Kyra voorlopig nog niet op een eigen bedrijf zoeken. Als ze volgend jaar haar diploma heeft, wil ze eerst in het buitenland haar handen uit de mouwen steken en ontdekken hoe de biodynamische landbouw in China en Nieuw-Zeeland eruitziet. Daarna wil ze ooit een eigen vleesvee- of melkveebedrijf runnen. “Gekoppeld aan een akkerbouwbedrijf,” licht Kyra toe. “Ik denk dat het leerzaam is om met een andere boer visies te delen en samen te werken.”

‘We leren zo met de bodem om te gaan, dat die nog vruchtbaar is voor volgende generaties’