Wandelparadijs Bourgogne-Franche-Comté

Bourgogne-Franche-Comté

een fantastisch tocht door het Jura-gebergte

Bourgogne-Franche-Comté

Aan de oostkant van Frankrijk is een betoverend decor van afwisselend landschap te vinden. Met paden van uiteenlopende moeilijkheidsgraden voor wandelaars van elk conditieniveau. Dit is de omgeving van de Bourgogne-Franche-Comté. Grenzend aan het Zwitserse Jura-gebergte, is de Echappée Jurassienne een van de langste wandelroutes van Frankrijk (300km!). Door deze route te lopen ontdek je de Jura en diens mooiste bezienswaardigheden.

Om de gehele route van Dole tot Saint-Claude, via Les Rousses te lopen, heb je zestien dagen nodig. Ook in de herfst en in de winter is het hier mooi. De met sneeuw bedekte hellingen en plateaus tonen een zacht toegankelijk paradijs voor Nordic activiteiten, zoals crosscountry skiën of sneeuwschoenwandelen.

De route start aan de oever van Dole, slingert door een vlakte en stijgt door naar het Juragebergte. De paden zijn prima bewegwijzerd. Ook is het mogelijk om de toegankelijke paden vanuit diverse richtingen te lopen, in zijn geheel of slechts een gedeelte. De duur varieert van 1 dag tot 14 dagen. Je kunt zelf het gewenste traject bepalen, alsook de moeilijkheidsgraad.

Je wandelt door de voormalige hoofdstad Dole (stad van kunst en geschiedenis) en langs ongerepte natuur, zoals de talrijke beemden en kristalheldere meren die omringd zijn door met lommerrijke bossen en begroeide berghellingen. Ook liggen fraaie bouwwerken op de route, zoals de zoutmijnen van Arc-et-Senans en Salins-les-Bains, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Tegenwoordig is Salins-les-Bains een kuuroord dat bekend staat om de weldadige werking van zijn natuurlijk zilte water.

De talrijke aanwezige wijngaarden nodigen uit tot gevarieerde rustpauzes, waarbij wijnen uit de streek en typerende gerechten te proeven zijn. Bij aankomst in Lons-le-Saunier, de hoofdstad van de Jura, is het mogelijk om een ontspannende pauze in te lassen in een van de badhuizen of je te laten verrassen in het nieuwe Maison de La vache qui rit.

Bourgogne-Franche-Comté

Met prachtige meren zoals Chalain, Bellefontaine of Les Rousses, verfrissende watervallen (Cascades du Hèrisson) en snel stromende beekjes (Haute vallèe de la Saine en Gorges de la Langouette), is het water overal aanwezig. Het Regionale Natuurpark van de Haut-Jura herbergt een rijke, gevarieerde flora en fauna.

Diehards kunnen vervolgens nog twee dagen verder wandelen dwars door de Hautes-Combes en afdalen tot aan Saint-Claude. Mooie afsluiting is om hier de trein te pakken, die rijdt langs de legendarische Ligne des Hirondelles en keert terug in Dole). Wie zonder bepakking wil reizen, wordt de mogelijkheid geboden om gebruik te maken van een bagageservice.

Meer weten: 

nl.bourgognefranchecomte.com/wandelroutes

tourisme-paysdedole.fr