New York City, steeds groener

Groene initiatieven frissen grijze skyline op

Wie een aantal jaren niet meer in New York is geweest, zal zich verbazen. Behalve biologische markten, natuurvoedingswinkels en vegetarische restaurants komt er steeds meer ruimte voor voetgangers en fietsers en staan energiebesparing en klimaatbeheersing hoog op de politieke agenda. Zelfs het Empire State Building moet er aan geloven. ‘The sky’ is niet langer de limit.

Tekst: Yvonne Koop | Beeld: Jen Davis, Marley White, Joe Buglewicz

NYC-beeld-5-JoeBuglewicz_8996

 

Voormalig burgemeester Bloomberg gaf enkele jaren geleden de aanzet tot de vele veranderingen. Meest in het oog springend is het feit dat een deel van het altijd immens drukke Times Square is uitgeroepen tot voetgangerszone. Maar ook de vele fietsers in de stad vallen op: niet meer door het drukke verkeer zigzaggend, maar gemoedelijk rijdend over de voor hen geplaveide paden. Wie op stap gaat in de stad kan kiezen uit milieuvriendelijke vervoersmiddelen als elektrische bussen, groene taxi’s of de fietstaxi.

Behalve in het langgerekte Central Park, van oudsher de groene long van Manhattan, komen er steeds meer groene plekken voor recreatie. In het Hudson Park bijvoorbeeld, helemaal langs de rivier de Hudson in het westen van Manhattan, kunnen sportievelingen hardlopen, skeeleren, rolschaatsen, kajakken en golfen. Op de oeverstrook onder de Brooklyn Bridge is een strand aangelegd met speeltuinen en varen plezierboten af en aan. En in Battery Park, op het zuidelijkste puntje van Manhattan, rennen de eekhoorntjes vrolijk rond met de kruimeltjes van een hotdog of vega-burger.

NYC-beeld-2-_MarleyWhite_Dat zijn alleen nog maar de veranderingen op de grond. Wie omhoog kijkt ziet dat op steeds meer daken activiteiten worden ontplooid: naast daktuinen zijn er moestuinen en kassen. Een voormalige metrolijn over de stad heen is nu een stadswandelpark (The High Line), bestaande bebouwing (zelfs het Empire State Building) wordt gerenoveerd en van dubbel glas voorzien en nieuwbouw moet zoveel mogelijk duurzaam zijn.

Niet gek dat in zo’n steeds groener wordende omgeving de biologische broodjeszaken, restaurants en supermarkten als paddenstoelen uit de grond schieten. De hoogste tijd om voor de eco-toerist in New York alle leuke groene adressen op rij te zetten!

Groene activiteiten

Big Apple Greeters
In de hop-on hop-off-bus hoor je leuke verhalen over de stad, maar als je New York door de ogen van New Yorkers wilt zien, moet je je (op tijd, voor vertrek) opgeven bij deze organisatie van gratis gidsen. Te voet laten ze je hun stukje stad zien en vertellen hun eigen unieke verhaal. Heel bijzonder.
www.bigapplegreeter.org

Biketour
Je kunt het houden bij een rondje Central Park (met een oppervlakte van bijna twee keer Monaco toch bepaald geen sinecure) of een fiets huren en meer plekken verkennen. Niet alle wijken zijn even fietsvriendelijk, maar in Manhattan kom je een heel eind. Aanrader: de Brooklyn Bridge heeft een apart fietspad en dat is zelfs als je uit fietsland nummer 1 komt een wel heel bijzondere ervaring.
www.centralparkbiketour.com

American Museum of Natural History
Niet alleen voor een stadskind dat nog nooit een (opgezette!) olifant van dichtbij heeft gezien, is een bezoek aan dit museum een fantastische belevenis. De zalen met de thema’s biodiversiteit en milieu bieden een levendige en inspirerende visie op de spectaculaire schoonheid en rijkdom van het leven op Aarde.
www.amnh.org

Groene restaurants

Babycakes
‘s Werelds eerste glutenvrije veganistisch bakkerij, aldus de trotse eigenaars. Brownies, cakes, donuts, cookies, cupcakes: volledig verantwoord gebakken, niet van ‘echt’ te onderscheiden. Een mekka voor vega-zoetekauwen! www.babycakesnyc.com

Candle Café
Een pionier op vega-gebied dit haute cuisine restaurant. Smaakbeleving, uitstraling, alles klopt. Niet voor niets zijn er sinds de start in 1994 (!) al meer vestigingen geopend. Candle 79 is het vermelden meer dan waard: een groene oase met een bar met biologische wijn en sake. www.candlecafe.com

Champs Family Bakery
Voor een groene lunch met een groene smoothie! Maar ook voor ontbijt (homemade granola) of diner (burgers met een stevige ‘bite’ in bijvoorbeeld tempé of zwarte bonen). www.champsdiner.com

Caravan of Dreams
De naam klinkt net zo heerlijk hippie-zweverig als de introductie van het restaurant dat bezoekers niet alleen gezond eten en drinken belooft, maar ook bijpassende muziek en dans en vooral een ontmoeting met gelijkgestemden.
www.caravanofdreams.net

Cinnamon Snail
Is het nog wel eens zoeken naar een vegetarisch of veganistisch adres, deze rijdende voedseltrucks komen naar jou! Ze verkochten de Dutch weedburger (met een vulling van zeewier) als een van de eersten in Amerika en daarnaast diverse andere biologische snacks. Check op Twitter waar ze geparkeerd staan!
www.cinnamonsnail.com

Dunwell Doughnuts
Zeg Amerika en je zegt donuts. In een verantwoord dieet lijken deze ringvormige suikerzoete broodjes niet te passen, maar gelukkig dachten Dan DUNbar en Christopher HolloWELL daar anders over. Hun missie: de eerste veganistische donutwinkel op de planeet Aarde oprichten en de traditie van donuts maken voortzetten op een zowel innovatieve als ethische manier. Wat mij betreft: missie geslaagd!
www.dunwelldoughnuts.com

Shake Shack
Vlees van koeien die niet zijn geïnjecteerd met hormonen of antibiotica. Daar wil de New Yorker best voor in de rij staan. De wachttijd kan flink oplopen, soms tot wel drie uur! Check dus de webcam voor je achteraan aansluit.
www.shakeshack.com

Victory Garden
Je proeft dat het softijs met verse geitenmelk, lokale ingrediënten en veel liefde is bereid. Basis is de Anatolische dondurma, een rijk geitenmelkijs met de wortel van de wilde orchidee. Veranderen de smaken en toppings met de seizoenen, de ijsjes en desserts smelten onveranderd op je tong.
www.victorygardennyc.com

 

Groene festivals

Earth Day
Op zondag 19 april 2015 wordt op Union Square voor de 25e keer Earth Day gevierd. Met tientallen informatieve stands, leuke activiteiten voor de hele familie en live optredens. Op woensdag 22 april krijgt de dag een vervolg met een 5 kilometer lange sponsorloop door New York. Deelnemers halen geld op voor het goede doel en strooien op veel plaatsen zaadjes uit om de stad zo weer wat groener te maken.
www.earthdayny.org

Green Festival
Wie geïnteresseerd is in een duurzamer en gezonder leven, kan terecht op het Green Festival dat op 24 t/m 26 april 2015 op Pier 94 wordt gehouden. Meer dan 300 eco-vriendelijke bedrijven presenteren zich met natuurlijke verzorgingsproducten, kleding van biologisch katoen, fairtraide cadeaus, hergebruik van oude bouwmaterialen en vegetarische en veganistische restaurants. Daaromheen het nodige entertainment. Genoeg groens te zien, beluisteren en kopen. www.greenfestivals.org/nyc/new-york-2015

Groen shoppen

Union Square Green Market
De oudste (sinds 1976) en de grootste boerenmarkt van New York. Ieder maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag een groot aanbod aan verse producten van boeren en leveranciers uit de omgeving.
www.grownyc.org/greenmarket

Whole Foods
Een grote keten van natuurvoedingswinkels in onder meer New York.
Adressen zijn te vinden op de site evenals heel veel informatie, tips en recepten.
www.wholefoods.com

Kaight
Goed ontworpen kleding en accessoires door onafhankelijke
ontwerpers met een nadruk op duurzaamheid.
www.kaightshop.com

Moo shoes
Assortiment van diervriendelijke schoenen, tassen, T-shirts,
portemonnees, boeken en andere accessoires.
www.mooshoes.com

Groene winkels en markten

Whole Foods
Gezond leven begint bij Whole Foods, zou hun reclameslogan kunnen zijn. Naast winkel tips biedt de site meer informatie, tips en recepten. Wie niet in de buurt woont kan online bestellen. Aangezien deze natuurvoedingsketen vestigingen in Engeland heeft, kan dat ook vanuit Nederland.
www.wholefoods.com

Union Square Green Market
Er zijn tientallen weekmarkten met biologische producten; de Union Square Green Market is de oudste (sinds 1976) en grootste boerenmarkt van Manhattan. Elke maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag is er een groot aanbod aan verse producten van boeren en leveranciers uit de omgeving.
www.grownyc.org/greenmarket

Kaight
Goed ontworpen kleding en accessoires door onafhankelijke ontwerpers met de nadruk op duurzaamheid.
www.kaightshop.com

Moo shoes
Diervriendelijke schoenen, tassen, T-shirts, portemonnees, boeken en andere accessoires.
www.mooshoes.com

FAO Schwarz
Fenomenaal gevestigd op de hoek van Central Park met Fifth Avenue. Drie etages vol speelgoed, met de nadruk op nostalgie. Toppunt wat dat betreft is de grote dans- en pianomat op de bovenste verdieping, waar ieder kind de mooiste klanken aan weet te ontlokken.
www.fao.com

Yelp
Als je op deze zoekmachine ‘ecofriendly stores’ intikt met locatie New York verschijnen er talloze adressen van leuke winkeltjes met de mooiste eco-spullen, van houten afwasborstel tot vintage kleding en van bamboe kommen tot duurzame matrassen. Te veel om op te noemen.
www.yelp.com