Krachtige kruiden

landelijke boerenkaasverkiezing
landelijke boerenkaasverkiezing

Tijdens de landelijke boerenkaasverkiezing heeft de belegen kaas van Wilde Weide dit jaar met vlag en wimpel de eerste prijs gewonnen. De vakjury gaf wel 97 van de 100 punten. Zo’n hoge score komt niet vaak voor. Kees van Gaalen en zijn vrouw Maria – en hun 70 melkkoeien – zijn de makers van deze kaas. Hun geheim? Rust, reinheid en kruidenrijke graslanden.

Tekst en foto: Annelijn Steenbruggen

Kees van Gaalen is een boerenzoon. Het melkveebedrijf dat hij samen met zijn vrouw Maria runt, heeft hij destijds van zijn ouders overgenomen. Maria maakt de kaas en Kees is er voor de koeien. Kees is naar eigen zeggen een intuÔtieve boer. Hij heeft nooit meegedaan met de grootschalige landbouw maar geniet in het voorjaar van de terugkerende weidevogels en zwaluwen. Door gewoon zijn boerenhart te volgen, is hij ruim twintig jaar geleden overgestapt naar de biologische landbouw. Omdat hij en Maria ëlevensmiddelení willen produceren – voeding waar het leven nog inzit – zijn ze vier jaar geleden doorgeschakeld naar biodynamisch. Kees: “Door de melk zo min mogelijk te bewerken, blijft het karakter en de kwaliteit optimaal.” Dat is echter niet de enige verklaring voor de “smaakexplosie” waarmee hun belegen kaas in de prijzen is gevallen. “Een goede kaas heeft rust nodig in het gehele productieproces,” aldus Kees. “Ik zorg ervoor dat de koeien tijdens het melken geen stress ervaren. En bij het kaasmaken neemt Maria alle tijd om goed naar de melk te kijken, zodat ze op het juiste moment start met snijden en stopt met roeren.” Ook hygiënisch werken is cruciaal, dat weet elke kaasmaker, dus dat doen Kees en Maria ook. Dat hun kaas een “complexe smaak” heeft, ligt volgens Kees vooral aan wat hun koeien eten: “Naast grassen ook diverse kruiden zoals paardenbloem, boterbloem, pinksterbloem, madelief, hondsdraf en witte klaver.”

Biodiversiteit
Het effect van kruiden. Kees is erdoor gefascineerd: “Hoogzwangere koeien die niet gemolken worden, eten andere kruiden dan koeien in productie. Blijkbaar weten de koeien zelf wat ze nodig hebben. Inmiddels laten wij ons ook begeleiden door een kruidendeskundige. Zij komt drie keer per jaar langs en neemt de koeien uiterlijk en gevoelsmatig waar. Op basis daarvan bepaalt ze wat de koeien aan ondersteunende kruiden nodig hebben. In combinatie met de kruiden in het land – die met 50% zijn toegenomen sinds wij biodynamisch werken hebben we super gezonde koeien en is ons synthetische medicijngebruik nagenoeg nul. De biodiversiteit in het weiland heeft overigens nog een voordeel. Hoewel we als biodynamische bedrijf minder mest gebruiken, is in een warm jaar – als het bodemleven maximaal actief is – onze grasopbrengst even groot als voorheen. Een gangbare boer zal dat niet geloven maar de praktijk is wel zo.”