Hot Yoga… love it

Acht jaar geleden, tijdes een speurtocht naar ‘de beste yoga voor mij’, volgde ik een paar Bikram lessen, en ik vond er niets aan. Heet, druk en doodvermoeiend. De beste yoga vind ik inmiddels een onzinnige kreet als doorgewinter- de yogatester, -beoefenaar en inmiddels -leraar. Mijn yoga en ik veranderen nog steeds; net zoals jazzmuziek.

Dus het kan verkeren! Een betrouwbare vriendin overleeft  haar drukke bestaan al jaren lang dankzij ‘haar Bikram’ drie keer per week. Eind oktober ging ik op uitnodiging van Yoga Moves in Utrecht een workshop volgde bij de charmante stoere yogatrainer Kristin Campbell. Haar tapasya hot yoga is populair en groeit wereldwijd. Er zijn inmiddels vele hot-yogavormen, van de zeer gestructureerde bikram tot noem-maar-op-het-kan-hot. Maar Kristin was een van de eerste die met hot yoga een variatie op bikram begon.

Innerpreneur Ook de minstens zo bevlogen en nog meer yoga ervaren Hilary Brown, de eigenaresse van Yoga Moves – ze noemt zichzelf innerpreneur – die zelf nooit iets van hot yoga moest weten, vindt Kristins variatie fantastisch: ‘I had the idea for a long time that the benefi ts of a heated practice, combined with mindful-yoga-moves, (including more awareness of alignment and connection to spirit) would be a fantastic combination.

Kristins tapasya approach work really fits in Yoga Moves Hot vision: on giving both quality and keeping it real yoga.’Fun met yoga Bij de nazit ontstaat er een zeer geanimeerd gesprek tussen de twee waarbij blijkt dat ik er toch steeds weer niets van af weet. De geschiedenis van de hot yoga, namen van leraren, stromingen, maar vooral anekdotes vliegen over tafel.

Kristin, die ooit kledingontwerpster voor film en tv was, praat geïnspireerd en bijna als een sneldichter en de fun met yoga omschrijft  ze als ‘red wine, rave and salty nuts’. Ze is leuk. Dat enthousiasme draagt ze ook uit tijdens de workshop. Backbends, balancings en veel tadasana om bij jezelf terug te komen. Je voelt haar ervaring met bikram, power vinyasa, anusara en hatha gecombineerd tot een heel eigen stijl. Kristin omschrijft  tapasya hot yoga als ‘een sterke, kracht gevende, spirituele hatha-yogavorm om tot transformatie te komen’.
Voor mij was de les ook echt intens, pittig, en ja, zweten, maar ook doordacht, goed begeleid en er werd flink gelachen tussendoor. De heerlijke aft erglow bleef tijdens Halloween hangen, zelfs tot de volgende dag.

BIO Kristin Campbell komt uit Whistler, Canada. Ze was acht jaar bikram docente en experimenteerde met verschillende hot-yogavariaties die uiteindelijk uitkristalliseerde tot tapasya hot yoga. Kristin geeft  teacher trainingen in Canada, bij Tri yoga in Londen en bij Yoga Moves in Utrecht.

AANBIEDING

Dit artikel verscheen eerder in editie 2-2016 van Yoga International, hét tijdschrift voor iedereen met een passie voor yoga & een puur en harmonieus leven. Geen nummer meer missen? Profiteer nu van de speciale aanbieding voor lezers van de Krant van de Aarde: 1 jaar Yoga International van € 27,50 voor slechts € 19,95!

http://www.yoga-international.nu/krantvandeaarde