Genieten met respect voor de couleur locale

Duurzaam toerisme in Kroatië
Duurzaam toerisme in Kroatië

Kroatië is met haar prachtige eilanden, kuststreek en bijzondere natuurparken een populaire vakantiebestemming. Landen als Kroatië zijn erg afhankelijk van toerisme, waardoor deze sector een grote impact heeft op de lokale economie. Hoe zit het met duurzaam toerisme in Kroatië?

Tekst: Ivonne Thouars

Meer dan vijftien procent van het Bruto Binnenlands Product van Kroatië wordt bepaald door toerisme. In Nederland is dat minder dan twee procent. Hoe kun je er in dit soort landen voor zorgen dat je als toerist niet alleen geniet, maar ook iets positiefs bijdraagt? Waar let je op als je geld uitgeeft?

Groene bestemming

Reizigers kunnen zich voordat ze op reis gaan inlezen in hoeverre de bestemming die ze bezoeken duurzaam toerisme nastreeft. Het dorpje Mali Lošinj is zo’n groene bestemming dat toerisme inzet om sport en gezondheid in de omgeving verder te ontwikkelen. Het ligt in de gelijknamige eilandenarchipel Lošinj, beter bekend als het ‘Eiland van Vitaliteit’. In een aangenaam klimaat werk je je hier tussen de pijnboombossen in het zweet. Sportievelingen halen hun hart op: duiken, zeilen, wandklimmen of mountainbiken. Het is zomaar een greep uit de vele sport- en recreatiemogelijkheden. Niet voor niks wordt er in september een halve marathon georganiseerd.

Je kunt ook kijken of het hotel waar je verblijft rekening houdt met de lokale omgeving. Sommige reisorganisaties zoals TUI en Kras hanteren hiervoor een duurzaamheidslabel. Daarbij wordt gelet op energiezuinigheid, het gebruik van lokale producten en gelijke kansen voor werknemers.

Duurzaam toerisme in Kroatië

Land van duizend eilanden… en meer

In een hotel of accommodatie met een erkend duurzaamheidslabel, slaap je net even wat lekkerder. TUI biedt in Kroatië veel van dit soort overnachtingsmogelijkheden. En met TUI Care Foundation, die in Kroatië samenwerkt met de Travel Foundation en lokale partners, zorgen zij ook dat jong talent de fijne kneepjes van het vak leert. Zo stimuleren en trainen ze niet alleen jongeren om in de toeristische sector te werken, ook versterken ze lokale samenwerkingen en zorgen ze dat de culturele evenementen die jij bezoekt in stand blijven. Tevens worden hotels begeleid hoe ze de duurzaamheidscriteria eigen kunnen maken.

De lokale gemeenschap in de Makarsa Riviera profiteert van deze versterkte samenwerking in de toerisme sector. Twee hotels van TUI zijn onderdeel van dit project: het Sensimar Makarska Hotel en Sensimar Adriatic Beach Hotel. Daarnaast zijn de lokale Tourism Boards hierbij nauw betrokken, zodat de samenwerkingen ook doorgaan als het project is afgerond.

Behoud van natuurschoon

In Kroatië zijn maar liefst acht natuurparken, zoals Nationaal Park Plitvice. Dit park staat sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is bekend om haar zestien kristalheldere meren. Wie over de houten bruggetjes dwaalt langs het turquoise water en langs de negentien immense watervallen, begrijpt zonder meer dat dit een van de mooiste natuurlijke bezienswaardigheden van Europa is. Of ontdek Nationaal Park Brijuni, een prachtige archipel met veertien eilanden. De entree van de natuurparken draagt bij aan het behoud van dit natuurschoon. Een populaire bezigheid om de mooie natuur van Kroatië te ontdekken, is per quadbike of jetski, maar dat avontuur is af te raden omdat je de natuur belast. Ga liever wandelen, fietsen of huur een kajak dat zijn milieuvriendelijke manieren waarmee je mooie plekjes en nieuwe mensen leert kennen.

Culinair genieten

Maak van je vakantie in Kroatië gelijk een culinaire ontdekkingsreis. De gerechten zijn er net zo divers als de prachtige natuur. Landen als Turkije, Griekenland, Hongarije en Italië hebben een grote invloed gehad op de Kroatische keuken. Je vindt er de heerlijkste lokale wijnen, tapas en pasta’s. Typisch Kroatisch zijn gegrilld schapenvlees, pittige worstjes, verse visgerechten en de truffelgerechten van Istrië. Als je echt kennis wilt maken met de Kroatische keuken, ga dan eens eten in een van de konoba’s. Deze kleine restaurants hebben geen uitgebreide menukaart, maar je kunt er genieten van recepten die al generaties oud zijn met ingrediënten van plaatselijke boeren en vissers. Zo sla je twee vliegen in één klap: je dompelt je onder in de couleur locale en geeft de lokale economie een extra impuls.

Land van duizend eilanden… en meer

Kroatië heeft als vakantieland een hoop te bieden. In dit land van duizend eilanden vind je een schat aan mooie stranden, natuur en cultuur. TUI maakte een selectie.

Cultuurrijke steden

Dubrovnik, ook wel de parel van de Adriatische Zee genoemd, ligt in het zuiden van Kroatië. De havenstad staat vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO dankzij bezienswaardigheden als de stadsmuren, het robuuste St. Jansfort, de schatkamer van de kathedraal, de Grote Fontein van Onofrio, het Rectorspaleis en het Dominicaner klooster. Vanaf dit klooster heb je een fraai uitzicht op de rode daken en de blauwe zee. Nabij Dubrovnik kun je Cavtat bezoeken met opgravingen van de Romeinse plaats Edipaurum of rijd via een mooie route door olijf- en wijngaarden naar het traditierijke Konavle. Verder naar het noorden aan de Adriatische kust ligt het romantische Sibenik met de spierwitte, volledig uit steen opgetrokken St. Jacobkathedraal.

Het eiland Brac

Tussen Dubrovnik en Sibenik ligt het eiland Brac, met een wisselende kustlijn vol inhammen, baaien en strandjes. Het eiland nodigt uit om te snorkelen of te wandelen over heuvels en door pijnboombossen. Over de beroemde drakengrot (Zmajeva spilja) in het plaatsje Murvice doen verhalen de ronde dat de eenogige draak Orkomarin er zou wonen. Verblijf je op Brac, bezoek dan ook eens het Zlatni Rat strand, één van de top 3 stranden van Europa. Door het verschil in eb en vloed verandert de vorm van dit strand continu.

Binnenland Istrië

In het noorden van Kroatië ligt het schiereiland Istrië. De prachtige kustlijn is onder toeristen heel populair, maar het loont zeker de moeite om ook eens het binnenland te verkennen. Motovun is bijvoorbeeld een adembenemend mooi bergstadje. Een wandeling over de stadsmuur van de middeleeuwse vestigingsstad geeft bijvoorbeeld een weids uitzicht op de vallei van de Mirna en omliggende bergen.