Demeter-keurmerk Barstensvol Leven

demeter-keurmerk
demeter-keurmerk

Ja, er is een samenhang tussen een gezonde winterpeen en een gezond CO2-niveau. En tussen de hoorns van een koe en kaas met karakter. Tussen bodemflora en darmflora. Biodynamische boeren zijn op zoek naar de samenhang van alles wat leeft.

Tekst: Ellen Winkel

Een boeiende zoektocht. Hoe kun je plant en dier naar hun aard verzorgen? Hoe kun je de kringloop van mest en voer op de boerderij rond maken? Hoe betrek je de mensen uit je omgeving bij je boerderij? Hoe hangen de levensritmes van planten, dieren en mensen samen met de ritmes van zon, maan en planeten?

Hoe meer je ernaar kijkt, hoe meer samenhangen je gaat zien. Zieke planten en dieren zijn het gevolg van een bedrijfssysteem dat niet in balans is. Een vruchtbare bodem bevat veel humus, waarin CO2 is vastgelegd, dus een gezonde bodem draagt bij aan een gezond klimaat.

Hebben biodynamische boeren alle antwoorden? Nee, maar wel op veel urgente vraagstukken van deze tijd die samenhangen met het verlies aan biodiversiteit, bodemvruchtbaarheid, klimaat en gezondheid. Demeter boeren en tuinders pakken problemen bij de wortel aan in plaats van symptomen te bestrijden. Ze verzorgen de levenskrachten in hun samenhang en richten zich op een gezonde omgeving, nu en in de toekomst.

Want ja, er is een samenhang tussen wat jij vandaag koopt en hoe jouw kleinkinderen in de toekomst kunnen leven.

Pierre Wind Demeter-keurmerk

Demeter is puur 2.0   
“Biologisch is puur, biodynamisch is puur 2.0.” Televisiekok Pierre Wind zei het kort maar krachtig bij een kookdemonstratie. Hoezo is Demeter puur 2.0? Demeter melk heeft een echt roomlaagje, want zij is niet gehomogeniseerd (bio-melk wel). Demeter vruchtenyoghurt bevat geen ënatuurlijk aardbeienaromaí dat door gistcellen is geproduceerd (bij bio mag dat wel). Aan Demeter vleeswaren wordt geen nitriet toegevoegd (bij bio mag dat wel). Demeter voeding behoudt haar natuurlijke karakter.

Landschapsvreugde
Sommige weidelandschappen roepen ëlandschapspijní op, maar van de kruidige weides van kaasboerderij Noorderlicht word je helemaal blij. En dit levendige landschap proef je terug in de kaas, vertelt boer Kees van Gaalen (zie het interview op pagina 20) Natuurlijk hebben deze koeien hoorns.

demeter-keurmerk

Komkommers vol levenskracht
Neem een gangbare en een biodynamische komkommer. Snijd ze in plakken, wikkel ze in de oorspronkelijke vorm in folie en bewaar ze 16 dagen in een broedstoof bij 18 ∞C. Deze proef deden Petra Essink en Paul Doesburg, auteurs van het boek Barstensvol Leven. Het resultaat? De gangbare komkommer was rot en de biodynamische was weer aan elkaar gegroeid.