De pure pracht van moeder aarde

Natuurwinkel in Baarn
Natuurwinkel in Baarn

Net buiten het centrum van Baarn, op de route naar het station, ligt de Natuurwinkel van Toos Verdouw. Toen ze ruim tien jaar geleden met deze onderneming startte, heeft ze haar winkel ook nog een unieke naam gegeven: ‘De Smaak van Echt’. Die naam vertelt precies waar Toos voor staat: échte producten en écht contact met mensen, dat smaakt het best. Demeter producten passen perfect in deze filosofie van Toos en zijn dan ook volop in haar schappen te vinden.

Tekst: Annelijn Steenbruggen; foto: Krista Wamsteker

Toos is behalve winkelier een gastvrouw voor haar klanten. Ze heeft haar winkel zo ingedeeld dat mensen zich welkom kunnen voelen. De gangpaden zijn breed. Klanten hebben dus alle ruimte om de producten en etiketten rustig te bekijken. Ook heeft Toos bewust gekozen voor lage stellingen zodat zij en haar medewerkers in contact staan met elkaar en de klanten. De muren zijn warmrood en frisgroen en de aanbiedingen zijn creatief uitgestald. Toos is meestal te vinden bij de groente- en fruitafdeling. Daar vertelt ze desgewenst waar de producten vandaan komen en hoe je ze kunt klaarmaken. “Ik heb een brugfunctie tussen de boer en de consument,” legt ze uit. “Groente en fruit vind ik het meest oer. Het komt direct uit de grond of van de boom en is onbewerkt. Een bos oranje wortels of een glimmend appeltje is zo puur en smaakvol. Ik vind het ontzettend prachtig dat de aarde ons dat – via de boeren en tuinders – te bieden heeft. Het is mijn passie om mensen in contact te brengen met al dat waardevolle. Bovendien kunnen we met deze producten echt voor moeder aarde zorgen, en dat is hard nodig.”

Ondernemershart
Hoewel Toos pas rond haar vijftigste levensjaar ondernemer is geworden, gaat het vak als kleine middenstander haar makkelijk af. “Het zit in mijn genen,” zegt ze. “Mijn vader was bakker en mijn moeder boerin.” Na haar middelbare school heeft Toos sociale wetenschappen gestudeerd en daar ook een loopbaan in gehad. Toos: “Ik heb altijd al biologische voeding gekocht en gegeten. In de loop der jaren werd ik eigenlijk steeds enthousiaster over de smaak en het verhaal ervan. Toen ik een advertentie voorbij zag komen voor een opleiding als natuurvoedingswinkelier, begon mijn ondernemershart te kloppen. Ik ben die opleiding gaan doen en heb deze winkel gekocht. Het is hard werken maar het past bij mij.”

Dicht bij de oorsprong
Bij de inkoop geeft Toos voorrang aan Demeter producten. Zo is de hele lijn koemelk-kazen en het assortiment gedroogde kruiden van Demeter-kwaliteit. In de andere productgroepen biedt ze zowel biologisch als biodynamisch aan. Toos: “Ik heb niet zoveel kennis van de antroposofie maar ik vind het mooi dat Demeter zo dicht mogelijk bij de oorsprong blijft. Biodynamische boeren volgen de cyclus van de natuur en versterken de samenhang tussen bodem, planten, vogels en insecten. Voor het sociale aspect lopen er hanen bij de kippen en de koeien mogen hun hoorns houden omdat ze daar kracht uitputten. Demeter volgt de logica van de natuur. En ik houd wel van logica. Zo vind ik het logisch dat tomaten in de winter minder smaakvol zijn omdat ze geen zon hebben gehad. En ik vind het ook logisch dat er heel af en toe een slak in de sla zit. Niet alles is maakbaar. Dat is waar Demeter voor staat. Je blijft daarin wel dichtbij de smaak van echt. Proef maar eens Demeter melk, die is zo oer en puur. Als je die smaak eenmaal kent, wil je niets anders meer.”

Meer info: www.desmaakvanecht.nl

www.natuurwinkel.nl