De mierzoete passie van imker Wouter

De mierzoete passie van imker Wouter

Al meer dan 50 jaar is Wouter Vuijk, oprichter en eigenaar van imkerij de Traay, vriend van het bijenvolk. Tijdens zijn studententijd had hij al een klein biologisch winkeltje en niet lang daarna kocht hij zijn eerste bijenkasten. In 1977 gingen de eerste potjes honing over de toonbank en de Traay was geboren. In 2017 mag de Traay haar 40-jarige jubileum vieren. Een moment om even "bij" stil te staan.

Tekst: Leonie Kohl

Het geheim van de smid

Met zijn opleiding tot zilversmid heeft Wouter niet veel gedaan, wel heeft hij de geheimen van het imkeren ontrafeld. Hij stond al van jongs af aan dicht bij de natuur en daarom koos Wouter ervoor om biologisch te gaan imkeren, met respect voor dier, milieu en mens. Dat respect is volgens Wouter één van de geheime ingrediënten voor zijn heerlijke honing. Zelf stond hij aan de wieg van de totstandkoming van richtlijnen voor het EKO-keurmerk voor biologische honing. Zo weet de consument dat er geen antibiotica of andere chemische middelen zijn gebruikt bij de productie van de honing, iets dat voor Wouter heel belangrijk is.

Biologisch én Demeter

Behalve dat Wouter ervoor kiest om zijn bijen op een biologische manier te houden, zocht hij toch nog ietsje verder. De Traay biedt namelijk ook honing aan met een Demeter-keurmerk. De basis van deze biologisch-dynamische methode is biologisch, maar er zijn enkele aanvullende werkwijzen. Zo overwinteren de bijen zoveel mogelijk op hun eigen Demeter-honing en vliegen ze boven gebieden waar alleen imkers werken volgens dezelfde methode. Deze bijen bouwen ook zelf hun raten en vermeerderen zich op een natuurlijke manier.

Veelzijdig zoet

Wouter is een echte honing-connaisseur. De halve eeuw ervaring met imkeren die hij rijk is, zet hij in om mensen kennis te laten maken met de veelzijdigheid van zijn geliefde honing. Wist je dat er echt eindeloos veel soorten honing zijn? Dit heeft te maken met de diversiteit van de planten waar de bijen hun nectar verzamelen. Zo heb je bijvoorbeeld lindehoning, tamme kastanjehoning en eucalyptushoning, maar ook boshoning uit Afrika, heidehoning uit de Veluwe en de Pyreneeën en berghoning uit Nieuw-Zeeland. Bijen halen niet alleen nectar uit bloemen, maar in Piemonte, Italië halen ze zelfs nectar uit boomstammen en bladeren in het bos (biologische woudhoning). Bij vrijwel alle honing kan Wouter proeven waar de bijen zijn geweest!

We vroegen Wouter wat zijn honing nou zo bijzonder maakt. Naast de vele verschillende soorten die hij aanbiedt en de biologische en soms zelfs biologisch-dynamische werkwijze, is er nog iets dat erg belangrijk voor hem is. Dat is de zuiverheid van de honing. Om hier 100% zeker van te zijn, stuurt hij alle honing op naar een onafhankelijk laboratorium. Hier wordt er gecontroleerd op pollen, residuen, antibiotica, pesticiden en zware metalen, zodat hij zeker weet dat de honing die hij aanbiedt van de zuiverste kwaliteit is.

biologische Demeter honing
biologische Demeter honing

Koninklijke honing

Wouters eigen bijenkasten staan op de groene Velden in Flevoland. Hier maakt hij zijn geliefde polderhoning. In het najaar verzamelen de bijen nectar op de bloeiende Veluwse heidevelden.

Heidehoning wordt met haar mooie geleiachtige textuur, bijzonder kruidige en krachtige smaak ook wel ‘de koningin onder de honingsoorten’ genoemd.

biologische Demeter honing

Proef de wereld in je honing

Met zo’n breed assortiment honing staat Wouter er niet alleen voor. Constant is hij op zoek naar betrouwbare collega-imkers die hem helpen om het assortiment van de Traay uit te breiden. Inmiddels zijn er al tal van andere imkers aangesloten bij de Traay. Het zijn allemaal imkers die werkzaam zijn in prachtige, ongeschonden natuurgebieden zoals het Zuid-Limburgse Heuvelland, de Veluwe en de Betuwe, maar ook over onze landsgrenzen in Duitsland, tot in Spanje en El Salvador!

In 40 jaar is er veel veranderd. De laatste tijd merkt Wouter bijvoorbeeld een groeiende vraag naar plantaardige zoetmiddelen, hoewel hij zijn honing niet als een dierlijk product beschouwt. De bijen zijn enkel verantwoordelijk voor het indikken en het verzamelen van de plantaardige bloemennectar en voegen zelf niets toe.

Van producten als agavesiroop, speltsiroop en vijgensiroop biedt de Traay biologische varianten aan om ook tegemoet te komen aan deze groep consumenten. Stuk voor stuk heerlijke natuurlijke zoetmiddelen, maar ook na 40 jaar blijft honing favoriet.

Dit artikel is verschenen in DEMETER MAGAZINE 2016/2017