Dag van de Aarde

Dag van de Aarde 2022: start van de Krui-tocht naar Parijs

March 23, 2022

Dit jaar vieren we de Dag van de Aarde groots. Een actie die op 22 april 2022 begint. Gewoon met een kruiwagen aarde naar het hoofdkantoor van de UNESCO lopen om de hele Aarde op de Werelderfgoedlijst te zetten.

Vorige zomer ontstond de gedachte om met een Krui-tocht kracht bij te zetten aan het idee om de hele Aarde op de Werelderfgoedlijst te plaatsen. Vanuit het Veerhuis in het Betuwse dorpje Varik ga ik op 22 april in 45 dagen met een kruiwagen lopen naar Parijs. In de kruiwagen honderden buideltjes aarde van donateurs die een eetlepel aarde uit hun tuin naar het Veerhuis stuurden. Een eetlepel die symboliseert dat we eten van de Aarde en dat we voor de Aarde dienen te zorgen.

Tekst en beeld: Henry Mentink

Organiseren zoals de natuur

Het idee was eerst nog een soort kwajongensgedachte. “Moet je doen,” werd al gauw geroepen. Binnenkort is het zover. Met steun van vele kanten en met plezier werken we er nu aan. In het begin dacht ik: “Ik ga gewoon lopen en maak er een avontuur van door bijvoorbeeld ook geen geld mee te nemen.” Ondertussen komt er veel op gang en vraagt dat om goede organisatie. Wat mij daarbij helpt is door steeds maar naar de natuur te kijken hoe die zich ‘organiseert’. Een zaadje van een boom ontkiemt en begint met twee blaadjes. Dit project lijkt wel een snelgroeiende boom te zijn. Hoe doe je het dan met een storm? Want daar zijn die bomen gevoelig voor. Veel en snel aanpassen is het motto. Er is inmiddels een team van bijna 30 mensen die kleine en grote taken vervullen. Een team in het Veerhuis, coördinatoren per regio en ook per locatie onderweg.

Ook synchroniciteit helpt ons met filmpret, bijzondere lokale initiatieven die op ons pad komen en de soepel lopende contacten met UNESCO en EU in  Brussel.

Opnieuw leren lopen

Over natuur gesproken. Zoals je een tuin onderhoudt, moet ook ik mijn lichaam onderhouden om die hele tocht aan te kunnen gaan. Daarbij kwam blote voeten-trainer Rob Salomonson op mijn pad. Nee hoor. Ik ga niet op blote voeten naar Parijs. Maar hij gaf mij wel waardevolle looptips.

Als je jezelf een doel stelt en een uitdaging aangaat dan ontstaat er openheid om nieuwe dingen te ontdekken. Voor mij was dat zijn kruiwagentraining die hij voor mij ontwikkelde. We zijn door het dragen van schoenen met hakken verleerd hoe we als mens van origine lopen. Een eyeopener voor mij. Voor het eerst in mijn leven ontdek ik hoe ik makkelijker kan hardlopen met deze nieuwe looptechniek.

Op naar Parijs!

Verrassingen en successen

Vanaf het eerste idee tot nu stapelen de verrassingen zich op. Mensen die aanhaken om te willen meelopen, die een donatie doen en buideltjes met een eetlepel aarde naar ons sturen. En op de route? Vele mooie initiatieven. Van Voedselbos tot biologische boerderijen, en ook een boerderij die tot mijn verrassing al op de Werelderfgoedlijst staat, omdat deze onderdeel is van de Kolonie van Weldadigheid. Een Kasteelheer nabij Parijs die alle buideltjes wil bewaren voor de volgende generaties door deze te verwerken in een kunstwerk.

We werden ook verrast door Urgenda die hun wandelwebsite (gebruikt voor Parijs 2015 en Glasgow 2021) aan ons schonken en ons daarnaast van advies voorzien. Een mooi voorbeeld van samenwerking zoeken en vinden. Door verder te kijken dan je eigenbelang. Door je te verbinden met anderen die hetzelfde verlangen en doel hebben als jij.

Groot was de verrassing bij het recente bezoek aan kunstenaarsduo Huub en Adelheid Kortekaas. Zij schonken een stuk van 2 are van hun buitenplaats terug aan de Aarde en deden dat met een kleine ceremonie, compleet met een getekend manifest en een kadastrale kaart.

Kinderen aan zet

Graag willen we kinderen betrekken bij de nieuwe inzichten over zorg voor de Aarde. We merken dat zij erop aanhaken dat je beter kunt kruien met aarde dan erin te handelen. Als jonge mensen voelen zij nog de sterke verbinding met de Aarde. Zij zien hoe gaandeweg het bij de Aarde voornamelijk draait om een economisch spel. En spelen kunnen kinderen als geen ander.

We stappen in een nieuw spel. Zo gaan we in Brussel bij het Kennedy Monument een vredesceremonie doen met zand en kinderen. Ook loopt een school uit Frankrijk mee en meer zullen er volgen. En op 1 juni is het wereldkinderdag waar we met zang de verbinding met de Aarde en de bomen zullen aangaan.

De rechte lijn-ontdekking

Toen het idee ontstond typte ik Varik in Google Maps, vervolgens het loop- icoontje en dan Parijs. En wat zag ik? Een rechte lijn. En wat vond ik op die lijn? Tientallen mooie initiatieven voor de Aarde. Daar ga ik langslopen om te laten zien hoeveel moois er gaande is op de wereld. Het kan niet anders dan dat op elke rechte lijn over de Aarde er veel meer moois gaande is.

Ga het maar eens onderzoeken: vanuit je eigen woonplaats in een rechte lijn naar een willekeurige plaats op de wereldkaart.

Wat kun jij doen?

Naast dit ‘rechte lijnen’-onderzoek zijn er nog meer dingen die je kunt doen. Vooral in deze tijd is het van belang veel positiviteit te zien en te stimuleren.

Wat de Aarde vraagt is dit:

  • Roep een school op om een sponsoractie voor de Krui-tocht te organiseren en vraag info aan via contact op veerhuis.nl. Scholen die meedoen maken kans op een bezoek van Henry mét kruiwagen, op sterke verhalen van de Krui-tocht naar Parijs en op een les over zorg voor de Aarde.
  • Steun de Krui-tocht en stuur een eetlepel aarde op naar het Veerhuis via krui-tocht op www.veerhuis.nl
    Die aarde neem ik helemaal mee naar Parijs als je deze vóór 20 april opstuurt.
  • Start een actie in het klein in je eigen tuin. Laat één m2 van je tuin verwilderen (idee van de NRC) of vervang een stoeptegel door natuur.
  • Je mag natuurlijk ook – net zoals bij het Veerhuis en kunstenaarsduo Kortekaas – grond wegschenken. Vraag het Veerhuis hoe dat werkt.
  • Ga wandelen/pelgrimeren en luister naar de Aarde en haar mooie natuur.

Ik heb er zin in. Een mooie toekomst wacht ons. Met z’n allen aan de slag en de Aarde ligt aan onze voeten, letterlijk.

www.wheelbarrow-walk.com