Biodynamisch vanuit biografisch perspectief

Herfst-congres Stichting Demeter, BD-Vereniging en Landbouwsectie AViN

Herfst-congres Stichting Demeter, BD-Vereniging en Landbouwsectie AViN

Biodynamisch vanuit biografisch perspectief

Herfst-congres Stichting Demeter, BD-Vereniging en Landbouwsectie AViN
Claudy Jongstra, wereldberoemd kunstenares, vertelt op het Demeter-congres over haar ‘Farm of the world’ concept

Hoe geef je het leven vorm? Hoe geef je je boerderij vorm? Hoe ontwikkel je je als mens aan de landbouw? Door te onderzoeken wie je bent en wat jouw missie is op deze wereld krijgt het leven betekenis. Dit staat centraal op het Demeter Congres op 17 oktober.

Tekst: Bert van Ruitenbeek, Stichting Demeter / Foto: Studio Claudy Jongstra

De keuzes die we als mens maken zijn verbonden met onze persoonlijke ontwikkeling en met de mogelijkheden die de plek waarop we wonen en werken te bieden heeft. De bedrijfsindividualiteit – het eigen karakter van een boerderij – is voor de biodynamische landbouw van grote waarde.

Bij het Demeter herfst-congres vertellen Frans baron van Verschuer, kunstenares Claudy Jongstra en groentehandelaar Jan Groen over hun ontwikkelingsweg. Zij voelen zich verbonden met de biodynamische visie op landbouw. In de workshops in de middag kun je onderzoeken waar je je verder in wilt ontplooien. Deze dag biedt nieuwe inzichten voor iedereen met interesse in de biodynamische landbouw en voedselketen.

Programma:

Het congres vindt plaats op woensdag 17 oktober 2018 op Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd.
Na afloop verschijnt het verslag op stichtingdemeter.nl.

9.30 Ontvangst met koffie en thee

10.00 Welkom door dagvoorzitter Bert van Ruitenbeek, directeur Stichting Demeter, met de laatste trends en cijfers uit de nieuwe Demeter Monitor 2017/2018

10.10 Frans baron van Verschuer vertelt over de geschiedenis en de toekomst van Heerlijkheid MariÎnwaerdt, dat al bijna 300 jaar in het bezit van de familie is. In 1999 schakelde bij het landgoed van 900 hectare om naar biologische landbouw. Nu oriÎnteert hij zich op biodynamisch.

11.00 Kunstenares Claudy Jongstra maakt wollen kunstwerken voor internationale musea. Zij kent de herkomst van de wol die ze gebruikt en van de verfplanten, die ze op biodynamische boerderijen laat telen. Via haar ëFarm of the Worldí brengt ze jongeren in verbinding met de bron van voedsel.

11.45 Jan Groen, voorzitter BioNederland en CEO Green Organics Groepí vertelt over zijn passie en verbondenheid met biodynamisch. Hij ziet kansen in de markt en voorziet meer ruimte voor Demeter in het winkelschap.

12.30 Biologische lunch

13.45 Workshops middagdeel:

” Wereldcafé “Marktkansen voor Demeter” met marktpartijen voor de diverse productgroepen

• Rondleiding 1: de zuivelverwerking , de winkel en het restaurant van het landgoed

• Rondleiding 2: de akkerbouw, veehouderij en de fruitteelt van het landgoed

15.15 Afsluiting en napraten met een drankje

Kosten: 75 euro incl. BTW, drankjes en lunch. Demeter-licentiehouders en leden van de BD-Vereniging en de Antroposofische Vereniging krijgen 30 euro korting. Aanmelden: www.stichtingdemeter.nl of 0343 522355. Locatie: Heerlijkheid MariÎnwaerdt, De Hooge Schuur, www.marienwaerdt.nl