Biodynamisch tuinieren van auteur Hilary Wright

biodynamisch tuinieren
biodynamisch tuinieren

In 1987 was er op de Britse televisie een programma over biologisch tuinieren. Het heette “allemaal mest en magie”. Compost maken en groente telen zonder chemicaliën was in die tijd te gek voor woorden, dat deed je gewoon niet. Terwijl we nu voetstoots aannemen, dat dat wel de juiste manier is. In de vorige eeuw is er echter zoveel aan bodemvruchtbaarheid verloren gegaan, dat alleen compost maken en geen gif meer gebruiken te weinig zoden aan de dijk zet. De bodem moet veel actiever worden ondersteund dan dat, om de vitaliteit te laten opbloeien.

Tekst: Inge van der Ploeg

In de biodynamische beweging heeft die actieve rol handen en voeten gekregen. Rudolf Steiner is voor de bodem in de bres gesprongen. In de landbouwcursus van 1924 (nu Vruchtbare landbouw op biologisch-dynamische grondslag) geeft hij aan de boeren en tuinders vele tips en handvaten om voor de grond te zorgen die de gewassen moet voortbrengen. Hij betrekt de sterreninvloeden erbij en komt met zelfgemaakte preparaten om over het land te sproeien en in de composthoop te brengen. Beetje mest en magie is inderdaad aan de orde.

Dat vindt Hilary Wright ook. De auteur van dit boek probeert het toch maar uit allemaal. Wat haar siert is dat ze een aandachtige waarnemer is. Ze ziet en ervaart haar tuin en gewassen met volle aandacht. En ze merkt verschil door de biodynamica. Haar boontjes smaken beter, de sla is knapperiger en haar bieten ruiken pittiger, de kleuren zijn veel frisser. Ze teelt anders dan voorheen, anders zelfs dan op de biologische manier. Steekwoorden?  Nauwkeurig observeren, werken met natuurlijke ritmes, planten en verpoten op gunstige dagen volgens de kosmische zaaikalender, ongewone preparaten spuiten.

Na een periode van fronsende wenkbrauwen en enige gewenning komen nieuwe tuinervaringen naar voren. Ze begrijpt haar tuin beter (door te lezen Èn door te doen), “weet” beter wat de planten nodig hebben. Er is een vitaliteit, een groeikracht, geur en kleur ontstaan die ze zo niet kende. Je ziet het op de fotoís in het boek en het spreekt uit haar verhalen en beschrijvingen. Om zin in te krijgen!

In het boek doet ze twee dingen: ze bespreekt onderliggende principes Èn ze legt uit hoe je praktisch en gemakkelijk aan de gang kunt gaan met het biodynamisch-tuinieren.  Door haar eigen beginnerservaring te gebruiken, helpt ze je op gang. Door haar humor, relativering en ook haar enthousiasme voor de groeiende wereld wordt je zo ongeveer in je klompen gezet en krijg je een schep in de hand geduwd. Het kan, je kunt het, zij kan het ook, dus… we gaan beginnen.  Smakelijke kleurenfoto’s, schema’s en stap-voor-stap illustraties geven duidelijk aan hoe je de start kunt maken.